2013. szeptember 12., csütörtök

Lynton Grove lakóinak beszámolója

Régen hallattunk hírt magunkról, bár tény, hogy nagyon zsúfolt napjaink voltak. A hétfőnk izgalmasan indult, mivel itt létünk első nagy feladata volt megtalálni az épületet, amelyben angol felkészítőnk volt. Szerencsére ezt az akadályt sikeresen megoldottuk, ezután csak úgy elrepült az idő, mivel a tanár néni aki foglalkozott velünk hihetetlenül aranyos volt és szórakoztató feladatokkal várt minket. Miután végeztünk, felfedező hadjáratot indítottunk a környék legolcsóbb boltjai ellen,jól bevásároltunk, majd szerencsétlenségünkre a buszt rosszul néztük meg hazafele és mikor erre rájöttünk csalódottan elindultunk a szállásunkhoz. Meglepetésként ért minket viszont, hogy minden gond nélkül, majd egy óra alatt megtaláltuk célunkat. Éjjel nem is volt gond az alvással.. :) Másnap korábban ébredtünk a felkészítő miatt majd 2 óra körül mindenkit elkísértek a munkahelyre egy megismerkedő beszélgetésre. Én személy szerint Petrával a British Heart Fundationhoz kerültem, Dóri egy étteremhez, Rami pedig egy autószerelő műhelybe. Ők lentebb fognak írni első napjukról. Az állásinterjúk után mindenki hazamehetett.Ekkor jött az áttörés: a befogadócsaládunk bőséges vacsorával várt minket,és egy DVD megnézésével nyitottak felénk. Kissé fáradtak voltunk ekkor már, de örültünk a kezdeményezésnek.
Petra és Böbe:
Első munkanapom Petrával elég kellemesen telt. Megismerkedtünk a jelenlegi főnökünkkel, mivel a tényleges felügyelőnk nyaraláson van és majd később tér vissza. Gery nagyon kedves és segítőkész, a munkatársak is szimpatikusak,jó a légkör a bútorboltban. Első feladatként kitűzőket kellett eladni a vevőknek, bizonyítva ezzel, hogy mennyire talpraesettek vagyunk. Hatalmas dicséretet kaptunk, mi voltunk a legjobbak ebben! Nagyon büszkék voltunk magunkra, mondhatjuk, hogy a mi első napunk kellemesen telt.

Most pedig Dóri számol be a napjáról:
Az első munkanapokon 9-re kellett az étteremnél lenni, ezért már fél 9-kor elindultam a szállásról, hogy biztosan odaérjek. Szerencsére a busz pont az étterem előtt áll meg, így pontban 9 órakor ott vártam Jaf-re, a főnökömre, aki szintúgy pontosan érkezett. Körbevezetett az éttermen, megmutatta mi hol van, majd egy raktáron át az irodájába mentünk, ahol nekem is dolgoznom kell. Kaptam egy laptopot, és az volt a feladatom, hogy excel táblába gyűjtsek ki olyan cégeket, akik EPOS termékek forgalmazásával foglalkoznak. Ki kellett írni a cég nevét, elérhetőségeit, illetve a gép adatait. Ez a tevékenység kitöltötte az egész napomat. Elég izgalmas volt angolul kutakodni a neten megfelelő gépet keresve. Az egyetlen hátrány az volt, hogy teljesen egyedül hagytak, így nem a legjobb benyomással hagytam el az első nap az irodát. Remélem a többi nap izgalmasabb lesz számomra.
Végül Rami mesél a napjáról:
Na szóval, ahogy már olvashattátok, én egy autószerelő műhelyben dolgozom (igen, számomra is meglepő fordulat). Nos, az irodába vezető ajtóig először egy 5 méter magas autógumi labirintuson kell átmennem ahhoz, hogy bejussak. Mivel itt férfiak dolgoznak csak, az pont az irodán látszik meg, hiszen amennyire precízen dolgoznak a műhelyben, annyira elhanyagolják az adminisztrációs részt. Ettől függetlenül mindenki nagyon kedves és segítőkész. Igyekeztek segíteni abban, hogy könnyen beilleszkedjem Mónival együtt. Először számlákat kellett csoportosítani, majd leveleket selejteztünk. Ez nagyjából annyit jelent, hogy Ali (a főnökünk) most bontotta fel a hónapokkal ezelőtt küldött leveleket és ez alapján döntötte el, hogy szüksége van-e a levélre vagy sem. Ezzel el is töltöttem az egész napomat.
1 órás ebédszünetünk van, amit általában a szomszédos McDonald's-ban töltjük.

Mára el is köszönünk Tőletek! :)

Első nap az Insight4Life-nál

Mivel innentől a munkanapló tartalma és a blog bejegyzései nagyjából egyezni fognak, ezért inkább a munkanaplóból fogunk idézni a blogba. Íme az első nap az Insight4Life-nál, ahol Bianka, Gréti, Gabi és Bogi dolgozunk együtt.

1. Az elvégzett tevékenységek, feladatok összefoglalása:
Érkezésünkkor a mentorunk fogadott bennünket, leültünk egy asztalhoz, ahol előadást tartott nekünk a marketingről, ennek eszközeiről és fontosságáról – angol nyelven. Érdekes tapasztalatot gyűjtöttünk, hiszen korábban már tanultunk erről magyarul, mégis a hozzászólásainkat, gondolatainkat a témával kapcsolatban nehéz volt angolul kifejezni. Ez után megismerkedtünk a helyi szokásokkal, a szünetekkel, a munkaeszközökkel és a munkatársakkal. Több olasz diákkal fogunk együtt dolgozni, és persze van néhány felnőtt, brit munkatárs is. 10 órakor kezdjük a munkát minden nap, délután 5 óráig tart a munkaidő. Délután 1 és 2 óra között tartjuk az ebédszünetet.
Mivel ez egy számítógéppel végzendő munka, ezért minden órában el kell hagyni a gépet 10 percre, hogy szemünket és elménket is pihentessük kicsit.
A számítógépek különböző gyártmányú laptopok, Windows7 és Windows8-as operációs rendszerrel.
Itt teljesen más a munkamorál, mint Magyarországon, de szerintem még az átlag angol munkahelyektől is különbözik. A mentorunk azt vallja, hogy igazából nem baj, ha valamit rosszul csinálunk, mert a hibát könnyebben megjegyezzük, és soha nem követjük el újra. Éppen ezért az előadás után egyből a „mélyvíz” következett – a cég egyik honlapját kellett a korábban átbeszélt eszközök alapján szemügyre venni. Természetesen nem tudtuk teljes körűen megoldani a feladatot, de ez az a filozófia, amit a mentorunk követ: ha hibázol, jobban tanulsz belőle.

2. Szerzett tapasztalatok:
Az előadáson hallottak alapján mélyíthettük eddigi tudásunkat a marketingről, eszközeiről, fontosságáról. Az egész előadást egy példa kísérte: 3 féle, különböző árkategóriájú konyhai tisztítót elemeztünk külső, belső tulajdonságok és az ár alapján. Szóba került a "2 Font-os élmény" (2 pounds experience), amit a 2 fontért vásárolt konyhai tisztító nyújt, és még rengeteg, a témával kapcsolatos probléma megbeszélésre került angol nyelven.
Megismertük a Windows8-as rendszert, valamint a leendő „munkaterületünk”, a honlapok működését és filozófiáját is. A honlapok különböző lelki támogatást nyújtó hanganyagokat tartalmaznak, támogató videókat, vicces fotókat, inspiráló idézeteket. Ezek mindegyikét a csapat nagy odafigyeléssel válogatja össze.
Az olasz diákokkal is együtt kellett működnünk, itt is nehézség volt az erős akcentus, de hamar megszoktuk a nyelvi különbségeket, és jó hangulatban zártuk az első napot.



3. Szótár:
4P                                                A négy „pé”
Product                                       Termék
People                                         Célközönség (ebben az értelemben)
Price                                            Ár
Position                                       A Termék elhelyezkedése a piacon
Market                                        Piac
Marketing                                    „Piacozás”, a termék népszerűsítésével foglalkozó folyamat
Deceive                                       Megtévesztés
Intangible                                    Eszmei érték, kézzel nem megfogható

Psychical                                     Lelki


------------------------

A munka után ismét bementünk a városba. Szeretünk buszozni, itt a buszozás is élmény :)
Mikor hazaértünk, találkoztunk Barbival és Adéllal, akik a Sue Ryder egyik bútorboltjában fognak dolgozni. Elmondásuk szerint nagyon kedvesek voltak az ott dolgozók, a lányok élvezték az első napot. Nekik a fehér blúz-fekete nadrág kötelező, fekete zárt cipővel. Első nap megismerkedtek minden eszközzel ott, segítettek a termékek beárazásában, és hasonló könnyebb feladatokat bíztak rájuk.

Vacsorára vega-penne volt, süteménnyel. Sokat beszélgettünk a házinéninkkel, rengeteg vicces dolgot mesélt a legjobb barátjáról, Robról. Rob fénykorában igazi londoni punk volt, és együtt millió vicces élményen mentek keresztül. Nagyon sokat nevettünk, ami kicsit oldotta a munkahelyen felgyülemlett feszültséget. Mert azért, valljuk be, az embernek rosszul esik, ha hibázik és ezt jól az orra alá dörgölik. De bízunk abban, hogy ez valóban a hasznunkra fog válni, és ma igyekszünk még jobban teljesíteni ott. :)



P.s.: Örömmel tapasztaljuk, hogy napi több mint 100 olvasónk van, hálásan köszönjük, hogy ennyien kíváncsiak az angol kalandunkra! Legyen mindenkinek szép napja!


forrás: latesthdwallpaper.com