2013. augusztus 30., péntek

A csapatépítő tréning

Augusztus 24-én reggel háromnegyed 8-kor gyülekeztünk az iskola előtt. Ezt követően bementünk a suliba majd megkezdődött az "ismerkedés", mert hát nem mindannyiunkat ismert még Czibik tanárnő :)
Ez után egy amolyan 'Ki mennyire ismeri a másikat?" játékot játszottunk, ebből volt egy reggeli és egy déli "adag". 
A dolog lényege, hogy mindenkinek volt egy a saját nevével ellátott borítékja, valamint kis lapocskái, amikre rá kellett írni egy tulajdonságot ami az adott névvel ellátott borítékú személyt leginkább jellemzi szerinte (na ez egy kicsit kacifántos mondat lett :) )

Amikor végeztünk a reggeli borítékokkal, csapatokat alkottunk. Zöld és sárga papírlapocskák voltak, amik a csapatokat jelölték :) Miután ezzel megvoltunk, kimentünk a városba és - mivel Székesfehérvári Királyi Napok voltak - a főbb nevezetességekről és épületekről táblák voltak kihelyezve szerte a városban, összesen 75. 
Ezeket kellett megkeresni, felírni a számát, a nevét és az elhelyezkedését (hogy hol található). Minderre kaptunk egy órát. Miután ez letelt, visszatértünk az iskolába és átbeszéltük, hogy mely táblákat találtuk meg, melyik csapat milyen szisztéma szerint dolgozott, stb. 
Mindkét csapat nagyon jól teljesített szerintem :) 

Ezután következett a déli borítékos 'Ki mennyire ismeri a másikat?'. Ugyanaz volt a feladat, mint reggel, de a délinél nagyban befolyásolta a véleményalkotást a csapatmunka. 

Olyan 11 óra körül a tanárnő férje eljött értünk és két csapatban elvitt minket a tanárnőék lakására, ahol megmutathattuk főző- és sütőtudományunkat :)
 Lecsót készítettünk, méghozzá két félét: tojásosat és tojás nélkülit, melyhez tészta dukált :) valamint palacsintát sütöttünk, abból is két félét: csúsztatott (hab) és sima palacsintát.
Itt is megmutatkozott, mekkora csapatszellemmel rendelkezik a kis társaság :) Nagyon finom kis délutáni ebédet sikerült összehozni, mindenki csak dicsérte - mi is és a tanárnőék is egyaránt.

Nagyon jól elbeszélgettünk a délután folyamán, majd olyan 3-4 óra között elszállingóztunk haza. :)
 
Néhány kép:
 
Barbi a habpalacsintával


Rami a diótörő

Bia nem bír magával :)

Gréty és a "kishajó"

A kis csapat kicsi része :)

Újra Rami :)



 Written by: Mony

Visszaszámlálás - 10... 9...

Lassan, de biztosan közeledik kiutazásunk napja. Szeptember 8-án, reggel 6 órakor indulunk a Liszt Ferenc Repülőtérről, addigra igazán össze kell szednünk magunkat.

Előtte azonban még rengeteg elintézendő dolgunk van. Néhány utazónak még bőröndöt kell beszerezni, meg esőkabátot, meg esernyőt, meg gyógyszereket, meg konnektor-átalakítót, meg szépcipőt, meg egy kis zacskóslevest... sorolhatnám a végtelenségig. Viszont akadnak olyan fontos dolgok, amiken már túl is vagyunk: ilyen például az augusztus 29-én tartott szülői értekezlet, és az utolsó felkészítő órákkal töltött nap, amikor még csak mi uraltuk az iskolát.

Szülői-résztvevői értekezlet

A Hunyadiban gyűltünk össze 16.30-kor, szülőkkel-képviselőkkel felszerelkezve (vittük az új jegyzettömbünket és tollunkat is...), hogy végre helyére tegyünk minden felmerült problémát. Tisztáztuk a poggyászok, kézipoggyász méretét, súlyát; feljegyeztük az utazáshoz szükséges dokumentumokat; és végeztünk egy gyors fejszámolást, hogy mennyibe is kerülne Londonba kirándulni Portsmouth-ból. 
A jelenlévő szülők-gondviselők feltehették kérdéseiket, amire teljes körű választ kaptak.
A megbeszélés után aláírtuk néhány dokumentumot,  két- és háromoldalú szerződéseket kellett hitelesítenie minden résztvevőnek és gondviselőjének.

Mit is tudunk most az útról?

2013. szeptember 8-án, helyi idő szerint 06.00-kor indulunk a lutoni reptérre. Érkezésünk 7.30 körülre várható, innen transzferrel viszik a csapatot Portsmouthba. A Training Vision embereitől kapunk majd egy Welcome kit-et, amiben térkép, a szükséges itteni dokumentumok és hasonlók lesznek. Lutonból elvisznek minket a hostokhoz, a befogadó családokhoz, első nap - az eddigi információk szerint - más dolgunk nem lesz. Ismerkedünk a hellyel, a családdal, életjelet küldünk a hazaiaknak.

Az ez után következő napokban nyelvtanfolyamokon veszünk részt (angolul persze), várost nézünk, és a Training Vision központjában köszöntenek minket ünnepélyesebb keretek között.
Később, a nyelvtanfolyamok sikeressége után "állásinterjúra" megyünk (szintén angolul! Magyarul is izzasztó lesz, hát még angol nyelven...), ahol felmérik nyelvtudásunkat, és ennek függvényében dolgozni kezdünk.

A munka mellett kulturális élmények gyűjtésére is alkalmunk lesz, és persze összejárunk majd a csoporttal megbeszélni az eddig tapasztaltakat.

Szeptember 28-án, 8.20-kor indulunk haza Lutonból, tehát hazafelé is korán kell kelni - bár lehet annyira izgatottak leszünk már, hogy inkább le se fekszünk aznap :)

Az utolsó felkészítő nap

A lelki ráhangolódás már szerintem mindannyiunkban elkezdődött.
Aggódhatunk az anyagiakon - elég lesz vajon amennyit viszek? El tudok utazni Londonba a többiekkel?
Aggódhatunk a kulturális különbségeken - vajon éhen fogok halni (persze hogy nem, de azért a köztudottan nagyétkű magyaroknak igen csekély adag az angolok csomagolt ebédje, ami egy félbevágott toastkenyeres szendvicsből, minibanánból, minicsokiból, és minicsipszből áll)?
Aggódhatunk a nyelvi akadályokon - meg tudom magam értetni a családdal? A munkatársakkal?
Aggódhatunk az itthoniak miatt - rendben megy otthon minden? Mindenki jól van? Hiányzom a szüleimnek? Hiányzom a páromnak? Hiányzom a kutyámnak? :)

Rengeteg a kérdőjel még, de egy a biztos - bő egy hét, és elindulunk. Kicsit már most izgulok, de gondolom ez egészséges. Sokunknak az első repülése, az első hosszabb idő, amit önállóan, szülők-gondviselők nélkül töltünk. Azonban úgy érzem - az elmúlt 2 hét tapasztalatai alapján - hogy egy remek csapat vagyunk, és át tudjuk segíteni egymást a mélypontokon.

És, ahogy egy nagyon szeretett (már nyugdíjazott) tanárnőnk szokta mondani: az élet úgyis mindent megold. Igyekszünk e gondolat szerint továbblépni a problémákon, és idővel minden kérdőjel helyére pont fog kerülni. :)


Üdv,

Bogi

P.s.: A blog jobb oldalán található "Kapcsolódó linkek" részt ajánlom mindenkinek, oda gyűjtjük az utazással, a projekttel, a várossal kapcsolatos webcímeket. Akit érdekel a program, feltétlen olvasgasson ott is! :)