2013. szeptember 16., hétfő

Hétvégi pótlás

Először is elnézést kérünk, hogy így eltűntünk, de elég zűrös és eseménydús hétvégét tudhatunk magunk mögött. 

Szombaton meglátogattuk a belváros könnyen megközelíthető nevezetes épületeit gyalogosan. Hosszú sétát tettünk a City Centerben, majd lementünk a partra is. Megnéztük a történelmi hajógyár területét, bejártuk a népszerű bevásárlóközpontot, és felmentünk a Spinnaker Tower-be is.
Kulturális tapasztalatként megemlíteném a hazautunkat Barbival. Ketten jöttünk egy busszal, előtte betértünk az egyik helyi szupermarketbe. Ott az eladófiúval váltottunk néhány szót, kedvesen kérdezte, hogy mi járatban vagyunk Portsmouth-ban. Elmeséltem, hogy gyakorlaton vagyunk, és nagyon tetszik a város – leszámítva az időjárást. Ahogy felszálltunk a buszra, egy idős bácsi szólított le minket eltéveszthetetlen brit akcentussal, és érdeklődött, hogy honnan jöttünk, mit csinálunk itt. Neki is készségesen meséltem a pályázatról, a gyakorlatról, a munkáról. Megdicsérte az angol tudásom, és örömét fejezte ki, hogy beszélgettünk vele.

Késő este mi együtt lakók, elindultunk felfedezni a várost és éjszakai fényeit. Nem ültünkbe pubozni, és nem is költöttünk semmi pénzt – egyszerűen csak felültünk a part mentén haladó buszunkra, leszálltunk a Spinnaker Tower-nél, és szívtuk magunkba a pezsgő portsmouth-i életet. Csináltunk néhány képet a pezsgő tengerpartról, és a gyönyörűen kivilágított toronyról.

Vasárnap szabad foglalkozás keretein belül újra bevettük a várost, főként a bevásárlóközpontokat és a tradicionális angol éttermeket. A sok séta után mindig jól esik enni valami finomat, és közben beszélgetni a többiekkel, valamint tapasztalatot, élményeket cserélni.
Séta után a háziakkal beszélgettünk, szívesen töltik velünk a szabadidejüket. Beszélgetünk a kulturális különbségeinkről, ezenkívül mindenféle hétköznapi dolgokról egyaránt: zenéről, filmekről, hobbikról. A munkanaplót is ezen a napon szerkesztgettük véglegesre, beillesztettük a megfelelő fotókat, kiválogatva a legjobbakat. Később felvettük a kapcsolatot a családtagjainkkal, jó volt velük is beszélni - hét közben erre nem sok időnk van.

Az éttermekben és a szálláson is megismerkedtünk az angol konyhával, ami nem is olyan rossz, mint a híre. A jacket potato-t, azaz a héjában sült krumplit, chilis babbal a tetején nagyon kedveltük, és az itteni hagymaszósz is elképesztően finom.
A vendéglátó hölgy megígérte nekünk, hogy minden nap más pudingot fogunk kapni, és eddig tartotta is magát ehhez: jobbnál jobb desszertekkel vár minket minden vacsora után. Például az otthon is pudingnak nevezett édes szósszal leöntött süteményeket, gyümölcsöket, házi és bolti kekszeket, és egyéb finomságokat kapunk.
Szerencsére naponta többször is ihatunk az igazi angol teából, tejjel, cukor nélkül fogyasztva. Ez mindig felmelegíti a testünket (sajnos eléggé hideg van a tengerparton, szeles és csípős az idő), és a lelkünket is, mivel a vendéglátónk mindig kedves mosollyal és szívesen kínálja azt. 

Angoltanárunk, Huszár Gyöngyi tanárnő érdeklődésére pár szó a kísérőinkről: jelentem, megvannak! :) Nagyon sokat dolgoznak, minden nap járnak a központunkba, a Training Visionbe, ahol szervezik a programjainkat, informálódnak a pályázatról, és igyekeznek kézben tartani mindent ami ezzel kapcsolatos. Persze nekik is jutott idő kikapcsolódásra, de nem olyan túlzottan sok :) Ahogy megfigyeltem, Stadler tanárnőnek rettentően hiányoznak a gyermekei, biztosan nehéz lehet ilyen hosszú ideig távol lenni tőlük. 
Elmondásuk alapján a szállás nem olyan rossz, de minden ételt maguknak kell elkészíteni, és többen vannak a fürdőszobára is. 
Viszont a várost ők is nagyon élvezik, úgy láttam hogy tetszett nekik a környék, főleg a tengerparti rész.

A mai napon az első munkaórákban szintén előadást hallgathattunk meg, most a fájl- és adatbáziskezelésről hallhattunk egyetemi szintű információkat. A fő téma a fájlelnevezés volt, amiről nem is gondolnánk, hogy milyen fontos, viszont ha azt vesszük alapul, hogy egy kisebb cégnek is (mint az Insight4Life) több terrabájtnyi anyaga lehet, rengeteg levélváltás, fotók, hangfelvételek... akkor milyen lehet mondjuk egy multinacionális cégnél?

Ez után Gabival adatbázis-kezeléssel foglalkoztunk, Gréti és Bianka pedig hangfelvétel szerkesztésével foglalkoztak. 

Ennyi lenne mára, holnap új hírekkel jelentkezünk! :)

A Spinnaker Tower kivilágítva


Egy újabb kép a házicicáról, Parisról. Ezt most kifejezetten Mohai tanár úrnak küldjük! Csak mert megígértük :)

Ahogy a házinéni mondja: Bármi történjék, nyugi, és igyál egy jó teát.


Üdvözöljük az otthoniakat, köszönjük a lelkes és lelkesítő üzeneteket, Galántai tanár úr eddig a csúcstartó kommentelő! :)

Szép napot kívánunk:
Adél, Barbi, Bianka, Bogi