2013. szeptember 28., szombat

tanári vélemények 2/1


Tӧrӧk Rózsa Mária

2013. szeptember 8-tól 28-ig 11 diákunk 2 tanár kíséretével  3 hetes szakmai gyakorlaton vett részt az Egyesült Királyságban, Portsmouth városában a Leonardo Mobility Program keretén belül.

Diákjaink - a 14/ü tanulói - ügyintéző titkár szakirányultságúak. A program célja a tanulók szakmai, nyelvi, kultúrakӧzi ismereteinek kiszélesítése volt egy idegennyelvi kӧzegben. Hallgatóink családi kӧrnyezetbe kerültek, tӧbbszӧr más országbeli diákokkal együtt, pl. németekkel, szlovákokkal, olaszokkal.

Munkahelyeik zӧmében jótékonysági intézmények voltak, külӧnbӧző alapítványok, amelyek vagy szívbeteg emberek számára gyűjtenek adományokat vagy lelki sérültekkel foglalkoznak. Ezek a Sue Ryder, a British Heart Foundation és az Insight4life intézményei. 3 tanulónk nem jószolgálati munkában vett részt, ők egy autószerviz, illetve egy étterem adminisztrációját vezették. Azon felül, hogy adminisztrációs és informatikai tevékenységet végeztek, megtapasztalhatták az ӧnzetlenség, az empátia, a másokon való segítés érzését. A nagyfokú tolerancia, a külӧnbӧző hátránnyal való élet elfogadásának és segítésének életérzése is mindennapjaik része lett.

A gyakorlat másik nagy eredménye a diákok fokozatos nyelvi magabiztossága volt. Eleinte nagy félelmeik voltak, hogyan fognak társalogni a háziakkal, a munkatársaikkal, de napról napra ezek az érzések enyhültek, egyre tӧbbet megértettek a helyi nyelvjárásból is, ami  egyáltalán nem kӧnnyű. Eleinte a többség igényelte az állandó tolmácsolást, később azonban a mimikájukban követhető volt a hallott szöveg egyre nagyfokúbb megértése. A program elején a munkahelyeiken is többet kérték a nyelvi közvetítést, de a későbbiekben csak a bonyolultabb kérések, instrukciók során kérték a megerősítést. Nyelvi magabiztosságuk, a hallott szöveg megértésének készsége rengeteget fejlődött, szókincsük gyarapodott.

Ezeken felül a szakmai program további nagyon nagy érdeme még a kulturális ismereteiknek a bővülése, a helyi és a londoni kirándulások során sok-sok élménnyel, látnivalóval gazdagodtak. A napi munka után ezek a kirándulások enyhítették az erősӧdő honvágyat. Csodálatos 2 napot tӧltӧttünk Londonban, telis-tele látnivalókkal, érdekesebbnél érdekesebb  élményekkel. A portsmouth-i nevezetességek is lenyűgӧzőek voltak, a tenger kӧzelsége pedig nagyon külӧnleges érzést nyújtott.
A 3 hét során az interkulturális ismeretek bővülése is fontos szerepet kapott. Egy soknemzetiségű, soknyelvű és kulturájú társadalom nagyfokú alkalmazkodást és toleranciát igényel. Ez itt jól megtanulható, megtapasztalható, megfigyelhető. Diákjaink tӧbbsége nemzetkӧzi csapatban dolgozott a munkahelyén, illetve tӧltӧtte napjait a családoknál. Az eltérő kulturális értékek, ételek, szokások elfogadása és nem azonnali elutasítása egy igazi életre szóló ismeret.

A 3 hétnek voltak nehézségei is. A diákok még sohasem voltak ilyen hosszú ideig távol családjaiktól.  Megtapasztalni azt, hogyan lehet leküzdeni az otthoni ízek, a szeretteik utáni vágyakozást nagy kihívás volt mindannyiunk számára. Tartani egymásban a lelket, biztatni, lelkileg mindenkit gondozni a nap 24 órájában számunkra, kísérők számára sem volt egyszerű. Mivel nem egy helyen laktak és dolgoztak, ezért ezek nyomon kӧvetése, gondozása non-stop és igen megterhelő volt. Sajnos a technika sem volt a helyzet magaslatán, a telefonok, tabletek rendszeresen lefagytak, nem műkӧdtek, valószínű a nagyon párás, nyirkos időnek kӧszӧnhetően, illetve az Internet szolgáltatás is gyakran megnehezítette a helyzetünket.

Mindent ӧsszegezve, ez a 3 hét rengeteg új ismeretet adott mind szakmai, nyelvi és kulturális téren, életre szóló élményeket, az otthonitól eltérő helyzetek magabiztosabb kezelését, a sokszínűség elfogadását, nagyfokú toleranciát mások iránt, a jószolgálat, a gyengék megsegítésének felemelő érzését, az adományozás fontosságát.

Számunkra, kísérők számára pedig látni tanulóink hozzáállását iskolán kívüli, életszerű helyzetekben, megoldani megoldhatatlannak látszó problémákat, látni őket felnőttként viselkedni külӧnbӧző helyzetekben, igazi tanulás és élmény volt. Bármennyire non-stop munkát, váratlan helyzeteket, szokatlan szituációkat, honvágyat hozott ez a tanulmányút,  mindenki ismeretekben, lelkiekben gyarapodva tér haza. Nehéz volt, de szép és tartalmas időszak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése