2013. szeptember 25., szerda

Londoni hétvége

Kedves Olvasók!

Az elmúlt hétvégét Londonban töltöttük, most erről írok egy rövid részletet.
Már nagyon vártam, hogy elinduljunk Londonba. Reggel 7 órára beszéltük meg a találkozót a Fratton Bridge-re, ahová 5 perces késéssel értünk oda. Két órás út után megérkeztünk az angol fővárosba.

Elsőként a Buckingham Palotához érkeztünk, ahol megcsodáltuk a gyönyörű teret és a Viktória Emlékművet. Az őrségváltásig volt még időnk, ezért elmentünk a St. James Parkba, ami olyan volt, mintha vadasparkba csöppentünk volna. Rengeteg kacsát, hattyút, ludat és pelikánt láttunk. Az állatok nem féltek az emberektől, sőt a mókusok odajöttek hozzánk némi eledelért.

Miután a parkon átértünk, épp elkezdődött a lovas őrségváltás, szerencsére az első sorból nézhettük egy darabig, de siettünk vissza a palota elé, ahol részesei voltunk egy parádés őrségváltásnak.
Ezután a Green Parkon keresztül elmentünk a Trafalgar térre, ahol találkoztam a bátyámmal és az egyik barátjával, inenn együtt folytattuk utunkat. A téren található Nelson admirális szobra négy oroszlánnal a lábánál. Az admirális mögött két szökőkút van, és nem utolsósorban a National Gallery. Miután itt eltöltöttünk egy kis időt, továbbmentünk a Dowing str. 10. számhoz, ahol megtekinthettük a miniszterelnök szállását.

A következő úticél a Westminster Abbey volt. Ez a katedrális norman stílusban épült. Itt tartják a királyi koronázásokat, esküvőket, temetéseket.
A katedrálissal szemben található a Parlament és annak tornya, a Big Ben is. Ezekben gyönyörködtünk, körbejártuk, és rengeteg képet készítettünk. A Parlamenttel szemben, a Temze másik partján a London Eye kimagasló vonásait csodáltuk, és sajnos idő hiánya miatt nem ültünk fel rá.
A Temze partján tovább haladva elértünk a Towerhez, majd a Tower Bridge több évtizedes szépségéhez.
Ma végre először használtuk a metrót, s az Oxford Street felé vettük az irányt. Itt kaptunk másfél óra szabadidőt. Sajnos ez csak arra volt elég, hogy a boltokat lássuk, és fájdítsuk a szívünket.

Az utolsó látnivaló a Piccadily Circuson az Amor szobra volt, ami a szerelmesek és a barátok leggyakoribb találkozó helye.
Utolsó utunk a diákszállóra vezetett, nem akárhogy. A metróvonalat, ami jó lett volna, lezárták, így kénytelenek voltunk double deckerrel utazni egy darabig, majd visszaszállhattunk a metróra pár megálló erejéig.
A szállásunk nem volt a legjobb, de legalább mindannyian egy szobában voltunk, s jó hangulatban telt az éjszaka hátralévő része. Éjfél után fáradtan hajtottuk álomra fejünket.

Victoria tér

Buckingham Palace


St. James Park

Lovas őrségváltás

Őrségváltás a Palota előtt
 
















Trafalgar Square

Westminster Abbey

Parliament

London Eye

Tower

Tower Bridge



Oxford Street

Piccadily Circus

Szállásunk


A vasárnapot frissen indítottuk a szálláson. Szerencsére a szoba ára magába foglalta a reggelit is, így jóllakottan indultunk útnak. Útitársainkkal úgy egyeztünk meg, hogy a British Museum előtt találkozunk 10 órakor. Bia és Móni útközben leváltak tőlünk, mert ők a múzeum helyett a Madame Tussauds-ba mentek. Mi időben odaértünk a találkozási ponthoz, s itt is kaptunk két órát, melyet megfeleztünk: egy órát a múzeumban, a hátralévő időt az Oxford Streeten és a boltokban töltöttük.

Sajnos a Britishnél búcsút kellett venni Lacitól és Ricsitől. Mi útnak indultunk, hogy megnézzük a Hyde Parkot. Pár megállót mentünk a metróval. A park bejáratánál találkoztunk Biáékkal.

Miután megérkeztek a lányok, kicsit körülnéztünk, s arra lettünk figyelmesek, hogy rengeteg lovas, sportoló és család fordul meg a parkban. Hatalmas területen helyezkedik el, teli padokkal, szökőkúttal és fákkal.

Az utolsó előtti megállónk a Natural History Museum volt. Már az épület elkápráztatott minket. Szerencsére nem kellett sorban állni, így volt egy óránk körülnézni azokon a részlegeken, melyeket érdekesnek találtunk. A főbejáratánál rögtön egy hatalmas dinó csontváz fogadott, majd csatlakoztam Stadler tanárnőhöz, s úgy döntöttünk, hogy a dinós és az emlős, illetve a Föld kialakulásáról szóló részeket tekintjük meg. Lenyűgöző volt látni, hogy több százezer évvel ezelőtt milyen élőlények, milyen környezetben éltek a bolygó különböző pontjain. Itt kicsivel több időt töltöttünk, ezért a másik részlegeken gyors menetben tekintettük meg a kiállított darabokat. Időhiány miatt kicsivel túlléptük a megbeszélt időt, de megérte a sok látnivaló miatt!

Végül, de nem utolsósorban King's Cross következett, ahol a Harry Potterből származó híres kilenc és háromnegyedik vágányról készítettünk pár fényképet. Végül elindultunk a London Bridge-i vasútállomásra, ahol az egy órával korábbi vonatot elértük, s így időben hazaértünk.

Annyit megemlítenék még, hogy az emberek nagyon segítőkészek voltak, mikor eligazítást kértünk. Hiába világváros és zsúfolt, mindenki figyelmes, udvarias egymással. A metróvonal eszméletlenül jól kialakított, minden gyorsan és könnyen elérhető, jól ki van táblázva az összes lehetőség, eltévedni alig lehet. Lezárás esetén mindenki készségesen állt a turisták segítségére.
Remélem mindenkinek tetszett a rövid kis élménybeszámoló, további szép napot kívánok az olvasóknak!
Dóri
Ui.: Persze a mai nap képei sem maradhatnak ki:

British Múzeum




Múmia

Hyde Park

Natural History Museum

King`s Cross

Hazafelé

1 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyik voltatok, hogy két nap alatt szinte mindent megnéztetek, amit mi 3 nap alatt májusban, sőt parkból többet is!
    Nálunk most kimaradt a tube és double-decker feeling. És látom a Trafalgar-tér is elkészült! Már nagyon várunk benneteket, hogy személyesen is mesélhessetek! Üdv a tanárnőknek is.
    Kovácsné H. Gyöngyi tanárnő

    VálaszTörlés